Amsterdamse vrouwen leggen uit wat vrijheid voor hen betekent

Meera Nankoe (30) heeft in het kader van Internationale Vrouwendag, op 8 maart, dertig vrouwen in Amsterdam geportretteerd die met ‘#vrijheidisvoormij’ uitleggen wat vrijheid voor hen betekent.

Wat is uw drijfveer om deze fotoserie te maken?

“Vrijheid is een terugkerend thema in mijn leven. Zo heb ik twee jaar geleden, met mijn maatschappelijke onderneming Stage & Stories, misstanden in de Hindoestaanse gemeenschap aangekaart als het gaat om onderdrukking van vrouwen en seksueel misbruik. Dat wordt me nog altijd niet in dank afgenomen. Ik krijg opmerkingen en verwijten dat ik mijn gemeenschap zwartmaak.”

“Dit jaar is vrijheid thema van Internationale Vrouwendag, op 8 maart. Ik zie in veel situaties terug dat vrijheid de kern is van waar mensen naar verlangen. Men legt elkaar grenzen op waardoor je niet je eigen leven leidt, maar geleefd wordt.”

Wat voor grenzen zijn dat dan, volgens u?

“Het kan gaan om normen, waardoor je bijvoorbeeld niet de ruimte krijgt fouten te maken. Of je moet je leven leiden zoals een ander het wil. Dat was bij veel vrouwen in de fotoserie het geval.”

Waarom heeft u voor deze vrouwen gekozen? 

“De vrouwen, die zich hebben gemeld na een oproep op sociale media, hebben op verschillende manieren voor hun vrijheid moeten vechten. Oorspronkelijk wilde ik zo’n vijf vrouwen portretteren, maar er waren er meer die hun verhaal wilden delen. De verhalen waren zo bijzonder en tegelijkertijd zo herkenbaar dat ik ze niet kon laten liggen. Het zijn vrouwen die je op straat zo voorbij kunt lopen, zonder dat je weet dat ze zo’n verhaal met zich meedragen.”

Heeft u een voorbeeld van een verhaal dat u zal bijblijven?

“Er zit een vrouw tussen die op jonge leeftijd gelieerd is geraakt aan de zwartekousenkerk. Ze ervoer dat als een sekte. Haar ex-man, met wie ze dertig jaar getrouwd was, had haar erin meegenomen. Vervolgens heeft zij zichzelf daar helemaal in verloren. Toch voelde ze continu dat het niet bij haar paste. Ze raakte depressief en heeft toen therapieën gevolgd, om meer tot zichzelf te komen. Daarna verliet ze de kerk.”

“Maar de verhalen zijn heel uiteenlopend. Een andere vrouw hing jaren haar haren over haar gezicht. Dat deed ze om een litteken op haar wang te verbergen, dat ze als baby heeft opgelopen als gevolg van een brandwond. In de puberteit heeft ze zich daardoor heel onzeker en kwetsbaar gevoeld. Pas sinds kort durft ze weer haar haren in een knotje of een staart te doen.”

U hebt de foto’s van de vrouwen op verschillende locaties in Amsterdam genomen. Waarom?

“Amsterdam staat bekend als een tolerante stad, met vrijheden die in de rest van de wereld niet vanzelfsprekend zijn. Ik heb met name daarom voor Amsterdam-Zuidoost gekozen, omdat de Bijlmer een plek is waar vrijheid als thema tot zijn recht komt. Zo heb ik sommige vrouwen gefotografeerd op het Anton de Komplein, dat vernoemd is naar de Surinaamse verzetsstrijder. Maar vrijheid is verweven met deze stad: zo is Het Parool ook geboren in een periode dat vrijheid niet vanzelfsprekend was. ”

Wanneer is de fotoserie voor u geslaagd?

“Dat is ze al, want voor veel vrouwen is dit project een emotionele doorbraak. De vrouwen stellen zich met hun verhaal kwetsbaar op om andere vrouwen te helpen. Dat zie ik als een enorme kracht. Ik hoop dat vrouwen zullen beseffen dat ze niet perfect hoeven te zijn. Dat er ruimte is om fouten te maken en dat je omgeving je met liefde overeind hoort te helpen. Bovenal hoop ik dat vrouwen zich door de fotoserie zullen realiseren dat er altijd een keuze is.”

De volledige fotoserie deelt Nankoe de gehele maand maart op de socialemediakanalen van Stage & Stories, onder de hashtag ‘#vrijheidisvoormij’.

Geschreven door:

Tahrim Ramdjan

Bron: Het Parool


Workshopreeks: ‘’Aangenaam, ik ben…’’

In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam organiseerde Stage & Stories de workshopreeks ‘’Aangenaam, ik ben…’’. Uitdagingen, verhalen, theater, schrijven, plezier, cultuur, jong en oud! Deze elementen en nog veel meer kwamen tijdens de workshopreeks aan bod. Het verbinden van verschillende generaties en culturen is gedaan door het maken van een verhalenreis. Deze bestond uit verschillende creatieve opdrachten. In de verhalenreis namen wij de helden en inspiratiebronnen van de deelnemers mee.Zwijg niet langer!

“Ik draag de Hindoestaanse cultuur, de tradities en al het moois wat het te bieden heeft met trots in mijn hart. Maar omdat ik het in mijn hart draag wil ik ook dat de vrouwen binnen de gemeenschap met respect behandeld worden. Men moet stoppen met de daders een hand boven hun hoofd te houden.” Dat schrijft Meera Nankoe in onderstaand artikel.
Bijeenkomst ”Ik Denk Aan Je”

Op woensdag 20 december 2017 heeft Stage & Stories de bijeenkomst “Ik Denk Aan Je” georganiseerd. Dit was in samenwerking met de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Het was een openhartige bijeenkomst waarbij de deelnemers zich niet alleen kwetsbaar hebben opgesteld, maar waarbij er ook een stuk verwerkingsproces op gang is gebracht.
Workshop Eenzaamheid

November 2016 was Stage & Stories door Stichting Upkar uitgenodigd om het thema ‘eenzaamheid’ bespreekbaar te maken. Meera Nankoe, eigenaresse van Stage & Stories, heeft hier een kort theater sketch over opgevoerd en is hierna in gesprek gegaan met de deelnemers. De workshop riep verschillende emoties bij de deelnemers op. Wij konden concluderen dat genegenheid en begrip datgene is wat er in de kern ontbreekt.


 • De workshopreeks ‘’Aangenaam, ik ben…’’ was erg leerzaam! Ik kreeg steeds een uitdaging om na te denken over wat mij bezig houd. Bijvoorbeeld wie mijn held is en waarom. Dan denk je dat is klaar! Maar nee, dan is er weer een nieuwe uitdaging. Meera wist mij steeds opnieuw uit te dagen door middel van gesprekken en opdrachten, zoals door bijvoorbeeld een brief aan mijzelf te schrijven. Kortom door al deze uitdagingen kwam er een diepgang die ik niet had verwacht. Ik heb er veel aan gehad en vond het erg de moeite waard.

  – Maud N. –

 • Tijdens het Over Bruggen project heb ik met Meera samen gewerkt toen ze een schrijfworkshop gaf aan een groep van 10 studenten, afkomstig van verschillende opleidingsniveaus (MBO, HBO en WO). Meera wist op een hele prettige manier ruimte te creëren binnen de groep en sprak alle studenten aan: voor iedere student was er een podium. Doordat Meera goed aanvoelde wat de behoefte was van de groep en hoe er een veilige sfeer gecreëerd kon worden kwamen er prachtige en soms ook ontroerende verhalen naar voren. Al met al was de workshop die zij had gegeven meer dan geslaagd!

  – Lieveke Heijn –

 • Meera is een hele fijne en warme persoonlijkheid. Ze denkt graag met je mee en stelt je helemaal op je gemak. Een powervrouw die haar dromen achterna gaat en ook waar maakt! Ik heb meegewerkt aan het project #vrijheidisvoormij en dat is een heel bijzonder en persoonlijk verhaal geworden waar ik super trots op ben. Zo krachtig en waardevol hoe Meera taboes bespreekbaar maakt. Ik hoop in de toekomst nog vaker samen te werken met Meera Nankoe van Stage & Stories.

  – E. Weijs –

 • Ik heb inzicht gekregen in mijn plan van aanpak en hoe ik hiermee aan de slag kan gaan. Meera is een goede coach die een luisterend oor heeft, samenvattend is en vervolgens oplossingsgericht is. Ik was aangenaam verrast door de coaching, het was top!

  – J. Beurkens –

 • Meera is een lieve en begripvolle jongedame. Die grensverleggende positieve beweging te werk stelt, zodat vrouwen durven gebruik te maken van hun geboorterecht. Haar werkwijze was erg prettig.

  – F. Kassim –

 • Meera geeft goede begeleiding waardoor ik mij helemaal op mijn gemak bij haar voelde. Ze doet het fantastisch! Ik vind het bijzonder om deel uit te maken van één van haar projecten.

  – J. Beekhuis –

 • Meera heeft mij geholpen met het verwoorden van mijn obstakels en het bedenken van een oplossing. Ik vond de coachingsstijl erg fijn. Meera luistert goed en geeft steeds een duidelijke samenvatting, waardoor het ook duidelijker voor mijzelf werd.

  – Andrew –

 • Ik vind het heel goed van Meera dat zij zo een grote inspiratie is voor heel veel meiden en heel veel meiden en vrouwen uit haar schulp krijgt. Waaronder meiden zoals ik. Het is heel goed dat zij zich hiervoor inzet en mogelijk maakt.

  – R. Zagouri –

 • Ik ben megatrots op Meera dat zij het monsterproject #vrijheidisvoormij heeft neer gezet! Love it. Bedankt daarvoor (namens mezelf en alle vrouwen).

  – M. Bos –

 • Ik werd geportretteerd door de inspirerende en krachtige Meera Nankoe van Stage & Stories en deelde wat voor mij vrijheid is. Hulde aan Meera voor alle hulp en geduld, vertrouwen en flexibiliteit!

  – N. de Jong –

 • ’De workshop Eenzaamheid was indringend en vrij openhartig. De presentatie in sketch vorm sprak de aanwezigen aan en het actief betrekken van de bezoekers zagen enkelen als een uitdaging. Weer anderen waren openhartig en begonnen gelijk over zichzelf te praten. Wat goed aan Meera was is dat zij ook met de deelnemers gesproken heeft die niet durfde te spreken in het openbaar. Zo konden ze toch nog iets over hun zelf vertellen. Tenslotte vond iedereen het prachtig dat een jong Hindustaans meisje het heeft aangedurfd om over onderwerpen te praten, waarover we liever niets zeggen en deze toch bespreekbaar te maken.

  – Ram Soekhlal –

Social media

© Stage & Stories