Vrijheid – Hoe vrij ben jij?

Veel mensen kijken uit naar de laatste werkdag van de week, de vrijdag. In het woord zit al het element verborgen waar elk mens stiekem naar verlangt. Vrij(heid). Kunnen doen wat je wilt. Keuzes maken die voor jou goed zijn, die jij zelf wil maken. Vrijheid is helaas niet iets wat voor een ieder als een vanzelfsprekendheid beschouwd kan worden. Als ik aan vrijheid denk sla ik mijn vleugels uit en vlieg ik naar datgene waar mijn hart naartoe wil.

Wij leven in een maatschappij waar wij het gevoel kunnen hebben dat wij rekening (moeten) houden met onze omgeving, waardoor wij belemmerd worden in het vrij zijn. Het kunnen de dagelijkse bezigheden en verantwoordelijkheden zijn die het niet toelaten. Het kan sociaal niet acceptabel zijn. Het kunnen je naasten zijn die het niet willen toelaten. Hierdoor heb je het gevoel alsof je geen keuze hebt, tegelijkertijd is dit ook een keuze die je maakt. Vrijheid kan ook beangstigend zijn. Angst voor het onbekende. Vrijheid geeft het gevoel dat je echt leeft. Leven laat ook voelen en voelen zorgt ervoor dat je contact met je eigen ik maakt.

Dit is een foto die gemaakt is in een periode waarin ik het gevoel had dat ik geleefd werd, maar het leven zelf aan mij voorbij ging. Ik was bang, heel bang. Naast dat ik ontzettende hoogtevrees heb was ik natuurlijk bang dat ik te pletter zou vallen. Maar dit moment zou ik voor geen goud willen missen. Het heeft ervoor gezorgd dat het vuurtje dat gedoofd was aangewakkerd werd en volop ging branden. Het gaf mij ter plekke een mentale boost. Dit was het moment dat alles mogelijk was en waar ik mij echt vrij voelde. Ik leefde IN het moment.

Het kunnen de meest simpele handelingen zijn die je kan doen om vrijheid te ervaren. Vrijheid zit namelijk in je hoofd. Doe daarom dingen die je leuk vindt om te doen. Geniet van je kopje koffie in de ochtend. Ga helemaal op in het boek die je leest of de film die je bekijkt. Lach met de mensen om je heen. Leef in het moment. Zorg dat je verbonden bent met het moment. Hierdoor gaat je positieve energie stromen en trek je datgene naar je toe waar je behoefte aan hebt. Want de verandering die je zoekt zit altijd in jezelf.

Meera Nankoe

Social media

© Stage & Stories